W tym tygodniu będzie o gotowaniu. W ramach projektu Perfekcyjny Rok postaram się zainspirować Cię do podjęcia kulinarnego wyzwania. Będzie smacznie, sentymentalnie i trochę… magicznie.

Kiedyś nie wyobrażałam sobie jak można poświęcać tyle czasu na przygotowanie jedzenia, które później zjada się w przeciągu kilku minut. Z perspektywy czasu widzę, że do wszystkiego trzeba dorosnąć. Dla mnie gotowanie czy pieczenie to forma relaksu po pracy. To czas kiedy mogę porozmawiać z mężem lub zwyczajnie pomilczeć przygotowując razem posiłek. Gotowanie to też wyraz uczuć dla bliskich mi osób (a badania dowodzą, że dobre relacje z bliskimi są najważniejszym czynnikiem szczęśliwego życia :)

W tygodniu trzymam się sprawdzonych przepisów, natomiast w weekendy lubię poeksperymentować. Przy małym dziecku gotowanie musi odbywać się dość sprawnie. Teraz ważne jest żeby było zdrowo, smacznie i nie oszukujmy się – szybko. Przy dobrej organizacji pracy i przy nabraniu pewnego doświadczenia, przygotowanie posiłku na szczęście nie zajmuje dziesięciu godzin ;)

Przekonałam się, że z gotowania można czerpać dużo przyjemności, trzeba tylko podchodzić do niego w odpowiedni sposób.

pozytywne miejsce rysunek kobieta gotowanie

Domowe posiłki = zdrowie mojej rodziny

Tak naprawdę gotowanie doceniłam dopiero wtedy, gdy sama założyłam rodzinę i już nie jestem jedyną osobą, o którą muszę się zatroszczyć. Mam niepodzielną władzę w kuchni, ale władza to też odpowiedzialność :) Dlatego tak ważne dla mnie było nauczenie się przygotowywania zdrowych i smacznych domowych posiłków.

Magia

Będąc dzieckiem z wielkim przejęciem i podziwem patrzyłam jak gotują moi bliscy. Chciałam poznać wszystkie tajniki tej „magicznej sztuki”. Zresztą do tej pory uważam, że gotowanie ma w sobie jakiś magiczny pierwiastek – to przecież łączenie w odpowiednich proporcjach składników o różnej strukturze, aby finalnie utworzyły one coś zupełnie nowego.

Weźmy na przykład biszkopt. Z połączenia sypkiej mąki, płynnych jajek i kryształków cukru powstaje delikatne, puszyste ciasto (które z bitą śmietaną i owocami smakuje zawsze idealnie). Czy to nie magia? A przekazywanie przepisów? Przecież to jak dzielenie się tajnym sekretem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie :)

Emocje i uczucia

Może jedzenie trwa tylko chwilę, ale pozostają w nas emocje, które tej chwili towarzyszą.

Ktoś kiedyś powiedział: „Pewnego dnia, będziesz dla niektórych ludzi tylko wspomnieniem. Postaraj się, aby to było dobre wspomnienie”.

Pamiętam, że jako dziecko siadywałam na stole i przyglądałam się jak Dziadek sprawnie lepi pierogi – dokładnie wykrawa okręgi i dodaje odmierzoną ilość nadzienia, a następnie delikatnie, ale z wyuczoną precyzją szybko skleja brzegi ciasta. Tworzył w ten sposób równe szeregi identycznych pierożków. Teraz wiem, ile czasu mu to zajmowało i jak dużo wkładał w to serca. Teraz moja kolej, aby stać się dla moich bliskich „dobrym wspomnieniem”.

Jak widzisz odpowiednie nastawienie do gotowania jest bardzo ważne. Jeśli nie traktuję gotowania jako smutnego obowiązku, tylko jak coś wyjątkowego i wartościowego, to czas spędzony w kuchni nie jest już „stracony” tylko „zainwestowany”.

Wiele muszę się jeszcze nauczyć. Dlatego wyzwanie na ten tydzień brzmi:

pozytywne miejsce wyzwanie 6 ugotuj cos nowego perfekcyjny rok
Może ten nowy przepis, który wypróbujesz w tym tygodniu okaże się TYM przepisem na danie, które na stałe zagości na stole w czasie rodzinnych spotkań?

Już teraz życzę Ci smacznego! Podziel się w komentarzach co udało Ci się przyrządzić ;)

 

Perfekcyjny Rok – Lista wyzwań na 52 tygodnie >>