Dziś przepis na kruche ciasteczka walentynkowe w dwóch odsłonach – jedne z konfiturą truskawkową posypane cukrem pudrem, a drugie oblane lukrem.

Składniki na ciasto

2 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego (15 g)
szczypta soli
200 g zimnego masła
1 jajko

Dodatkowo

konfitura truskawkowa (lub dowolny dżem do przełożenia ciasteczek)
cukier puder do posypania ciasteczek

Lukier

czerwony barwnik spożywczy
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki wody
kilka kropel soku z cytryny

pozytywne miejsce ciasteczka walentynkowe przepis serduszkaSkładniki na ciasto zagnieć na stolnicy. Uformuj kulę i podziel na dwie części. Owiń w folię i schowaj do lodówki na około 60 minut.

Rozwałkuj pierwszą część ciasta na ok. 4-5 mm (mocno podsypując mąką).

Platformę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na niej wycięte foremką okręgi z ciasta (pozostaw niewielkie odstępy, ciasteczka zwiększą nieco swoją objętość). Piecz ok. 12 – 14 minut w temperaturze 165 – 170 stopni.
Następnie postępuj tak samo z drugą połową ciasta. Tym razem w wyciętych okręgach dodatkowo foremką wytnij serduszka, które upiecz razem z okręgami.

Kiedy ciasteczka wystygnął, okręgi posmaruj niewielką ilością konfitury. Natomiast okręgi z wyciętym serduszkiem oprósz cukrem pudrem. Połącz obie części i lekko dociśnij. Ciasteczka pod wpływem konfitury nieco zmiękną.

Przygotuj lukier. Do szklanki wsyp cukier puder, dodaj sok z cytryny i stopniowo dolewaj wodę. Lukier nie powinien być zbyt rzadki, aby nie spłynął z ciasteczek. Jeżeli jest zbyt rzadki – dodaj cukru, jeśli zbyt gęsty – dodaj wody. Następnie stopniowo dodawaj barwnik spożywczy, aż do uzyskania odpowiedniej barwy. Lukrem udekoruj ostudzone serduszka.

Smacznego! :)